Justitie Sinds 2007 is er structureel 115 miljoen euro per jaar bezuinigd op de rechtsbijstand. In maart 2015 maakte het ministerie van veiligheid en justitie bekend dat op de gefinancierde rechtsbijstand nog eens 100 miljoen euro extra moet worden bezuinigd. Door deze bezuiniging is inmiddels het totale budget voor de gefinancierde rechtsbijstand met de helft gehalveerd. De Wet op de rechtsbijstand (Wrb) waarborgt het recht op adequate rechtshulp en is een uitwerking van artikel 18 van de Grondwet en artikel 6 van het Europees verdrag van de Rechten van de Mens. Langzaam maar zeker heeft de politiek de gefinancierde rechtsbijstand afgebroken met als gevolg dat een goede rechtsbescherming op het gebied van bijvoorbeeld vrijheid, werk, inkomen, huisvesting, en familiebetrekkingen ernstig in gevaar is gekomen. LINKS vindt dat iedereen recht heeft op gratis rechtsbijstand. Het rechterlijk apparaat moet voor iedereen toegankelijk zijn en worden ontdaan van elitaire blokkades. Dat betekent dat justitie dicht bij de mensen staat en hen direct betrekt bij de procedures in plaats van een verdergaande technocratisering.
De visie van LINKS: ● LINKS is voorstander van een participatief justitieel stelsel van en voor het volk dat gericht is op preventie en herstellen in plaats van repressie. ● Gratis en toegankelijke rechtspraak, juridische bijstand wordt onderdeel van de sociale zekerheid ● Beëindigen van de marktwerking in advocatuur en notariaat ● Vereenvoudiging van de procedures, verplichting tot het gebruik van eenvoudige taal, vervanging van het ambt van deurwaarder door een openbare dienst die geen overdreven en nutteloze kosten berekent aan de burger. ● Stimuleren van alle vormen van eerstelijns rechtsbijstand en van oplossingen zonder tussenkomst van justitie.
Beveiligingsorganisaties Particuliere beveiligingsbedrijven zijn een voortvloeisel uit de neoliberale drang om overheids- en politietaken te laten uitvoeren door particuliere beveiligingsbedrijven. De taken worden ondergeschikt gemaakt aan het “verdienmodel” van de onderneming. Deze wil als beste uit de bus komen, en stelt het belang van de medewerkers op een lager plan. Ongeschikte mensen worden geworven, wat dikwijls leidt tot excessen in het contact met het publiek. Tevens ontstaat er een particuliere, gewapende politiemacht, welke zelfstandig haar dictaten aan het publiek oplegt, welke niet worden gecontroleerd door de overheid. ● Handhavings- en geweldsmonopolie is een taak van de overheid. ● Particuliere beveiligingsorganisaties worden verboden, de taken worden ondergebracht bij de nationale politie.